2 Haziran 2010 Çarşamba

Mate Çayı'nın etkisi..


Güney Amerika’da, özellikle Paraguay, Arjantin ve Uruguay’da yetiştirilen tropik bir bitkiden elde edildiği için Paraguay çayı olarak da anılıyor. Brezilya, Şili, Lübnan ve Suriye’nin içinde olduğu bir grup ülkede, sosyal hayatta oldukça fazla tüketilen bir çay. Geleneksel olarak su kabağına benzer bir bitki içinde, yanında bir kamış ile sunuluyor. Ancak daha çok tüketiciye ulaşabilmek amacıyla, uzun süre önce çay poşetleri içinde de satılmaya başlanmış. Yoğun bir tarçın aromasına benzeyen tadıyla, oldukça da lezzetli.

Mate çayı dünyada Obezite tedavisinde kullanılıyor. Diüretik (vücuttan su atan) etkisi ile vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitelerini engellemesi özelliği bir araya geldiğinde, kilo kaybetmeyi kolaylaştırıyomuş. Bu diüretik etkisi ile, protein ağırlıklı zayıflama diyetlerine olumlu katkı sağlamakta. Diyet yapanlar için çok önemli bir özelliği ise açlık duygusu ve aşırı iştahı engellemesi.

Mate çayı özellikle yoğun spor yapan kişiler için harika bir enerji kaynağı. Hem vücudun hem de zihnin erken yorulmasını engellemekte. İçeriğinde en etkin madde olan matein, kafeine benzemekle birlikte çok daha farklı özellikler göstermekte. Bunlardan en önemlisi kafeinin yarattığı sinirlilik halini yaratmaması. Ayrıca içerdiği caffeoylquinic asitin kafeinle etkileşerek kafeinin emilimini geciktirmesi sayesinde, daha dengeli ve uzun süreli bir uyarıcı etki oluşturmakta.

Demlenmesi kolay. Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş Mate bitkisi katılıyor. 5 dakika haçlanınca içiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder