2 Haziran 2010 Çarşamba

Isırgan Otu faydaları

Isırgan Otu (Urtica diocia / urens); mçok yönlü bir tıbbi bitki. Kökü,yaprakları ve tohumu da rahatsızlıkların şifasında kullanılıyor. Duvar kenarları ve harabeliklerde bol olarak görünür. Yapraklar, Nisan-Haziran döneminde saplarından sıyrılarak toplanır, gölge ve havadar bir ortamda kurutulduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır. Tohumlar, Temmuz-Ağustos döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. Kökler ise ikbahar veya sonbaharda sökülür, yıkanarak temizlenir ve gölgede kurutulmaya bırakılır.

Isırganotu Yaprakları, idrar arttırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, demir eksikliğini giderici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, kan dolaşımını ve organizmayı uyarıcı etkileriyle; romatizma ve gut, romatizmal eklem deformasyonu, böbrek ve idrar yolları iltihabı, baş ağrıları, prostat büyümesi, mide ve bağırsak ülseri, böbrek ve safrakesesi taşları, güçsüzlük, yogunluk ve bitkinlik halleri, kansızlık ve alyuvarlar eksikliği, tüm allerjik rahatsızlıklar (saman nezlesi dahil), egzema, ergenlik sivilceleri ve fistüller için kullanılmaktadır.

Isırganotu yaprak çayından, koruyucu olarak da günde bir bardak içilir. Bir ısırgan otu küründen sonra, kişi kendini çok kısa bir süre içerisinde eskiye oranla çok daha rahat hisseder, enerji ve çalısma gücü geri gelir. Ödemlerde, ısırganotu bedendeki fazla sıvıyı emerek büyük yararlar sağlar. Kan yaptırıcı özelliği sayesinde, kansızlık solgunluklarında, alyuvarlar eksikliğinde ve anemi de yardımcı olabilir. Egzemalar genellikle dahili bir nedene dayandıklarından, onları içerden, kan temizleyici bitkilerle iyleştirmek gerekebilir. Isırganotu, en başta gelen kan temizleyici ve aynı zamanda kan yaptırıcı bir bitkidir. Böylece, pankreas üzerinde de çok olumlu etkileri olduğu için, ısırganotu çayı ile kandaki şeker düzeyi düşürülebilir.

Isırganotu Kökü; eğer istenirse her zaman yaprakla karıştırılarak kullanılabilir. Ama öncelikle prostat büyümesine karşı uygulanan tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. Saç uzatmada da etkilidir.

Isırganotu Tohumları; öncelikle organizmayı uyarıcı, güçlendirici, ve savunma sistemlerini destekleyici özelliklere sahip olduğu için, yaşlıları güçlendirici olarak kullanılmaktadır.

Isırgan yaprak çayı ve tohum çayı kaynar suya konulup 5-10 dakika demlenerek, kök çayı soğuk suya katılıp kaynatılarak hazırlanır. İçmek dışında el ve ayak banyolarında ve saç yıkamalarında olumlu etki veriyor.

Taze ısırgan otu ezilerek sürüldüğünde bir süre yakıcı etkisi olsa da eklem deformasyonu, romatizma, gut, Siyatik ve lumbago ağrılarına karşı, ağrılı bölgelere iyi gelmekte. Yakıcı etkisi bir süre sonra geçmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder