21 Eylül 2010 Salı

Zerdeçal ve faydaları


Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetiştirilemiyor.

Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asyada uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.
Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. (zerdeçal tozu)

Zerdaçal Faydaları
Antioksidan etkilidir. Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür.
İltihap giderici özelliği vardır.
Zerdeçal karaciğer için yararlıdır. Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.
Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.
Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır.
Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve göğüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür.
Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.
Deneysel çalışmalarda zerdeçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
Kalp hastalıklarını önleyebileceği yine yapılan araştırma sonuçlarından biridir.
Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.
Sigaranın verdiği zararları önemli ölçüde azaltabileceği yapılan bir çalışmada görülmüştür.
Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır ?
Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.
Kapsül halinde günde 1-3 tablet alınır.

Rezene çayı ve faydaları


REZENE-Gemeiner / Fenchel / Fenouil / Fennel / Raziyane / Tatli anason / Foeniculum vulgare / Fenouil vulgarie)

Türkiye’de yetistigi yerler: Ege ve Akdeniz bölgesi.

Rezene Bitkisi: Daha çok Akdeniz ikliminde, kayalık ve kurak yerlerde yetişen, sarı renkte çiçekler açan, kokulu ve otsu bir bitki olan Rezenenin tohumları protein ve yağ bakımından zengindir. Rezene az miktarlarda rahatlatıcı etki gösterirken miktar arttıkça uyku verir.
Rezenenin ve Rezene Çayının Faydaları:

Neredeyse her derde deva bir bitki.
-iştah açıcıdır
-Vücudu rahatlatır
-Mide ve bağırsak şikâyetlerini ve gazlarını azaltır. Gaz sancısı çeken ve ishal olan bebeklere çay olarak içirilirse hem kaybedilen sıvıyı geri kazanmaya yardımcı olur hem de sancıları azaltır.
-İdrar söktürücü özelliğiyle, idrar zorluğunu giderir
-Balgam söktürücüdür. Rezene çayı öksürük ve akciğer hastalıkları ile damar sertliği ve hazımsızlığa karşı etkilidir.
-Gözlere iyi gelir.
-Yatıştırıcı etkisi ile ağrıları dindirir.
-Anne sütünü arttırıcı özelliği ile emziren annelere faydalıdır.
-Kansızlığı giderir. Kalp hastalıkları, romatizma ve boğmacada faydalıdır.
-Cinsel gücü arttırır. Adet düzensizliğini ve zorluğunu giderir.
-Bebek mamalarına katılırsa bebeklerde gaz şikayetlerini azaltır.
-Rezene çayının bir diğer faydası da arpacık gibi gözkapağı iltihaplarında pansuman olarak kullanılması ile iyileşmeye yardımcı olmasıdır.

Rezene Nasıl Kullanılır? Meyvesi, tohumları ve kökü kullanılır. Rezeneden baharat elde edilir. Ayrıca, rezene çayı hazırlanır. Rezene çayı hazırlamak için 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı rezene atılıp 10–15 dakika kadar demlenir.