12 Mayıs 2010 Çarşamba

Sinirli Ot, solunum yolu sorunlarına karşı


Kırsal bölgede yaşayanlar onu “Yara oto” diye de bilirler. Fakat en büyük etkisi solunum yolları hastalıklarına karşı. Köy ve kır yolları, tarla kenarlarında, bahçe ve çimler arasında rastlanılan bu bitkinin dar yapraklı olanları Latince Plantago Lanceolata, geniş yapraklılar (Plantago Major, Plantago asiatica) şeklinde adlandırılır. Yöresel olarak, "sinirli yaprak", "bağa yaprağı" ve "ateş yaprağı" diye de tanınırlar.

Bitkinin antibiyotik etkisi kanıtlanmış olup, solunum yollarında balgam, öksürük, boğmaca, akciğer astımı ve akciğer tüberkülozunda etkilidir. Kanı, Akciğer ve mideyi temizler. Akciğer astımında ve bronşiyal astımda, sinirliot ve kekik eşit karışımı kullanılabilir. Taze yapraklar iki el arasında ovalanıp, biraz tuzla karıştırılarak boğaza sarıldığında, guatr küçülttüğü ileri sürülmektedir. Ezilerek yara üzerine sürüldüğünde yara kapatıcı özelliği olduğu bildirilmektedir.

Çayı kaynatılmadan sıcak demleme şeklinde limon ilavesiyle alınmalıdır.

Ökse Otu ile hormon ve tansiyon düzeni..


Latince Viscum album, Anadolu’da gökçe, gevele, gövelek, çekem, purç adlarıyla bilinen Ökse Otu, ekma, armut, çam, köknar, sözğüt ve kavak gibi ağaçların gövde ve dallarında kök salıp yaşayan asalak-parazit bir bitkidir. O bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Çoğu zaman yerleştiği bitkinin zayıflayıp kurumasına neden olan etken olabilmektedir.Asalaklığa karşı olabiliriz ama bu bitkinin yararları söz konusu olunca galiba iş değişiyor.

Yuvarlak, top biçimi şekli ve sarıya çalan yapraklarıyla ayırt edicidir. İçinde kaygan ve yapışkan bir madde ihtiva eden Nohut ve Bezelye büyüklüğündeki meyveleri zehirlidir. Ancak kuşlara etki etmez. Onları yiyip başka dallara yayan kuşlar sayesinde de üreyebilmektedirler.

Ökse otunun Mart-Nisan aylarında toplanarak küçük kıyılıp gölgede kurutulan yaprakları ve sapları bir çok rahatsızlığa şifalı olarak bilinir. Salgı sistemini etkiler ve metebolizmayı etkileyen bir bitki olarak hormon düzenini sağlayıcı özelliği vardır. Damar sertliği, kalp krizi riskine karşı, tansiyon düzenleyici olarak etkileri bulunur. Soğuk çayı buruna çekildiğinde burun kanamasını durdurur. Kan basıncı ve tansiyonu normale getirir.

Kadınlarda adet düzensizlikleri, aşırı kanamaları, menopoz döneminde kalp çarpıntısı ve düzensizlikleri, duygu coşkunlukları, korku ve soluk alma zorluklarına karşı etkilidir. Meyveleri ise dahilen kesinlikle kullanılmamalıdır.

Ökse otu çayı kurutulmuş yaprak ve sapların bir bardak soğuk suya konulup sabaha kadar bekletilmesiyle hazırlanır ve en fazla yarım bardak olarak güne yayılmak suretiyle içilir.

Taze Bitki Özsuyu: Taze yapraklar ve ilk saplar yıkanır ve nemliyken mikserde sıkılır.